A vízkeménység mutatójának ellenőrzésével nemcsak a víz, hanem például a sör és más alkoholtermékek savasságát is megmérhetjük. A leolvasások alapján beállíthatjuk az ideális értékét, kiválasztva például a főzés legkényelmesebb vagy legszükségesebb körülményeit.
A cefre pH mérő kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve, mivel a főzés során ezt az értéket sokszor kell ellenőrizni. A felhasznált minta minőségének ebben a folyamatban nagy jelentősége van. A szint meghatározásához kismennyiségű hűtött mintára van szükség. Néhány cefre pH mérő csak egy adott hőmérsékleten képes megfelelő értékeket mutatni, míg mások automatikusan korrigálják a hőmérsékletet a megadott tartományban.
Azonban még akkor is, ha automatikus hőmérséklet kompenzációval rendelkező műszert használunk, a mintát mindig le kell hűteni a mérések elvégzése előtt, mivel az elektródák sokkal gyorsabban égnek ki, ha magas hőmérsékletű folyadékokba helyezik azokat. Ezért a tesztfolyadék hűtése megakadályozza a cefre pH mérő idő előtti meghibásodását.